Traheobronsita infectioasa sau tusea de canisa este o boala infectioasa inalt contagioasa care se manifesta prin patologie inflamatorie cu localizare la nivelul cailor respiratorii superioare.
Boala prezinta o evolutie acuta, trenanta, dar din fericire de cele mai multe ori nu pune in pericol viata animalului. Asa cum ne spune si numele, boala se transmite cu usurinta in efective canine mari cum ar fi: canise, pensiuni canine, spitale veterinare etc.
Tusea de canisa poate ridica probleme serioase animalelor imunosupresate, la cele in varsta sau la cainii tineri unde boala poate evolua catre forme de bronhopneumonie.
Agentii patogeni responsabili pentru aparitia bolii sunt diseminati pe cale aeriana sau prin contactul direct cu un alt caine bolnav.
Cei mai reprezentativi agenti patogeni sunt:
• Virusul parainfluentei canine
• Virusul Carre
• Adenovirusul canin tip 2
La cainii in varsta de pana la 6 luni, BORDETELLA BRONCHISEPTICA reprezinta pricipalul agent patogen incriminat, existand insa posibilitatea grefarii si a altor bacterii patogene determinand aparitia unor infectii secundare.
In urma contactului cu un animal bolnav, simptomatologia clinica apare dupa o perioada de incubatie de aproximativ 7 – 10 zile si debuteaza cu tuse uscata,( “tuse magareasca”) iritanta, ce poate fi usor declansata prin simpla palparea traheei.
De regula animalele bolnave raman normotermice, constantele hematologice sunt nemodificate.
In cazurile grave, complicate, se poate ajunge la semne de bronhopneumonie, situatie in care vom constata: febra, secretii nazale purulente, lipsa apetitului, tuse productiva.
Tratamentul vizeaza indeosebi calmarea tusei, antibioterapia fiind neceesara doar in cazurile cronice. Se vor asigura conditii de igiena si alimentatie corespunzatoare, un mediu uscat si cald, iar pacientului i se vor refuza exercitiile fizice intense pe toata evolutia bolii.
Pentru a evita alte imbolnaviri, animalele bolnave vor fi tinute in carantina chiar si dupa disparitia semnelor clinice deoarece acestea vor ramane purtatoare, putand disemina boala in urmatoarele saptamani.
Profilaxia ca de fiecare data ne poate salva de multe situatii neplacute. Se recomanda imunizare prin vaccinare impotriva virusurilor: CARRE, PARAINFLUENTEI CANINE, ADENOVIRUS CANIN TIP 2.
Preventiv, inaintea expunerii animalului intr-un mediu cu risc de contaminare ridicat (canise, pensiuni canine, expozitii etc.) se poate administra intranazal vaccinul NOBIVAC KENNEL COUGH care va proteja animalul de infectia cu BORDETELLA BRONHISEPTICA, principalul agent patogen al bolii.