Socul anafilactic reprezinta o reactie alergica severa, acuta ce intereseaza capacitatea de raspuns a organismului la actiunea antigenelor avand la baza mecanisme imunologice.Reactiile anafilactice sau de hipersensibilitate tip 1 reprezinta urgente medicale prin potentialul ireversibil si evolutia catre exitus in lipsa instituirii tratamentului medical de urgenta. Criza anafilactica intereseaza o forma evolutiva acuta sau subacuta instalandu-se in cursul catorva minute sau ore si este determinat de eliberarea unor substante chimice de tip histaminic.
Cei mai comuni factori care pot cauza reactii anafilactice sunt:
-medicamentele (antibiotice / vaccinuri indeosebi vaccinarea antirabica/ opioide).
- intepaturile de insecte( intepatura de albina).
-transfuzii de sange.
-alimente.
Diagnosticul socului anafilactic se stabileste in urma anamnezei si pe baza semnelor clinice. La caine principalele organe afectate sunt ficatul si tractusul gastrointestinal pe cand la pisica pulmonul reprezinta principalul organ de soc.
Capacitatea organismului de a dezvolta reactii alergice este strans legata de predispozitia genetica si predispozitia de rasa.
La caine semnele clinice predominante sunt:
-neliniste
-reactii cutanate de tip urticariform, eritematos alaturi de prurit intens in regiunea capului.
-semne digestive: voma, hipersalivatie, defecare sau urinare
-respiratie dispneica insotita de cianoza mucoaselor
-crize convulsive.
La pisica predomina semnele respiratorii: bronhoconstrictie ce determina dispnee grava si cianozarea mucoaselor, colaps prin prabusirea tensiunii arteriale si exitus.
Tratamentul se instituie de urgenta si urmareste stabilizarea pacientului prin administrarea de:
-adrenalina.
-corticosteroizi/ antihistaminice/ bronhodilatatoare
-oxigenoterapie.