Rabia este o zoonoza cu raspandire globala produsa de un virus neurotrop din familia RHABDOVIRIDAE. Boala a fost eradicata in anumite zone insa continua sa se inregistreze cazuri sporadice de imbolnaviri inclusiv pe teritoriul tarii noastre.
Majoritatea tarilor libere de rabie reusesc sa isi mentina acest statut printr-un riguros control al importurilor si prin implementarea masurilor de carantia.
Principala modalitate de transmitere a bolii este prin muscatura unui animal infectat. Vectorii principali ai rabiei sunt diferite specii de mamifere:
- Cainele (Rabie canina/de strada)
- Animale salbatice (vulpi, lupi, lilieci etc. Rabie silvatica)
Perioada de incubatie a bolii este variabila, uneori extrem de lunga (de la cateva zile pana la aproape 1 an) in functie de sediul muscaturii precum si de statusul imun al gazdei.
La animale tabloul clinic este dominat de manifestarile neurologice si comportamentale.Regasim astfel doua forme clinice:
- Forma paralitica
- Forma furioasa
La animalele domestice simptomatologia initiala este stearsa, manifestata printr-o usoara letargie, confuzie si incoordonare. Starea clinica se deterioreaza apoi rapid inregistrandu-se paralizia motorie, pierderea reflexului de deglutitie, moartea aparand in aproximativ 8 zile in urma stopului respirator. Animalele rabide pot ingera obiecte necomestibile (lemne, pietre etc.) iar paralizia muschilor faringieni conduc la aparitia tulburarilor de fonatie. Pisicile dezvolta de regula forma furioasa a bolii (miauna frecvent, reactivitatea la stimuli este crescuta, prezinta miscari continue ale membrelor si pot fi extrem de periculoase pentru om prin saritura la fata si gat).
Animalele salbatice isi pierd teama fata de om, ataca cu violenta orice stimul iritant din jurul lor iar aparitia convulsiilor continue produc moartea animalului rabid
Suspiciunea infectiei la om prin muscatura unui animal necesita imunizarea de urgenta si toaletarea riguroasa a plagii.
Controlul rabiei umane depinde de profilaxia rabiei canine si silvatice. Imunizarea in masa a populatiei canine (comunitari/cu proprietar) alaturi de plasarea momelilor cu vaccin pentru animalele salbatice sunt masuri care mentin sub control riscurile infectiei rabice la om.
Va stam la dispozitie la adresa cabinetului nostrul din calea Serban Voda nr. 286, Bl. 3A, Sc. B, Ap. 36, Sector 4, Bucuresti, langa metrou Eroii Revolutiei, intersectia cu bulevardul Pieptanari.
Pentru intrebari si urgente veterinare ne puteti suna si la tel. 0762.637.206, 0740.965.250 sau tel fix 021.337.23.80