Pancreasul este un organ situat in cavitatea abdominala a carui explorare clinica prin palpatie este extrm de dificila intrucat este situat in plan profund. La caine acesta prezinta forma alungiita, recurbat in forma de U si pozitionat in mare parte pe mica curbura a duodenului.
Pancreasul indelineste doua functii extrem de importante in organism: functia endocrina si functia exocrina.
Pancreasul endocrin este reprezentat de celulele insulelor Langerhans, celule care secreta hormoni ce intervin in reglarea concentratiei glucozei sangvine si in procesul de digestie (insulina, glucagon, somatostatina).
Functia exocria a pancreasului consta in producerea de enzime necesare digestiei grasimilor, proteinelor si carbohidratilor.
Pancreatita (inflamatia pancreasului) la caine ocupa un rol important in cazuistica clinica atat prin frecventa cazurilor cat si prin simptomatologia pacientilor, debutata brusc si de cele mai multe ori cu exprimare violenta dureroasa.
Pancreatita poate fi descrisa sub doua forme:
In urma activitatii enzimelor digestive, in interiorul pancreasului se produce autodigestia acestuia cu aparitia semnelor patognomonice unei pancreatite:
- durere abdominala (abdomen acut cu debut fulgerator)
- varsaturi incoercibile
- abatere/ inapetenta
- febra
- deshidratare
- scaune diareice, uneori sangvinolente
Boala poate fi provocata de cauze multiple si in multe situatii poate fi dificil pentru medicul dvs. sa va dea un raspuns cert cu privire la factorul declansator.
Printre cauzele posibile se regasesc:
- regim alimentar bogat in grasimi
- obezitatea
- infectii propagate de la nivelul tesuturilor invecinate
- traumatisme
- tumori
In baza unei consultatii atente medicul veterinar poate emite diagnosticul de suspiciune pentru pancreatita dar sunt necesare si alte investigatii medicale: hemoleucograma, examen biochimie sangvina, ecografie abdominala. In urma efectuarii testarilor hematologice se observa cresterea peste limitele normale a amilazei si lipazei, leucocitoza cu neutrofilie si posibil hemoconcentratie ca urmare a deshidratarii.
Planul terapeutic difera in functie de gravitatea afectiunii, de etiologie si de prezenta / nu a complicatiilor sistemice. Se impue dieta neagra (24-48 ore dupa caz) pe intreaga perioada pacientul fiind sustinut intravenos. Conform cazului se mai pot administra antivomitive, spasmolitice, antbioterapie. In momentul stabilizarii animalul va beneficia de un regim alimentar dietetic, sarac in grasimi.
Profilactic se recomanda:
- hranirea echilibrata a cainilor alaturi de exercitiu fizic
- reducerea greutatii la pacientii supraponderali
- investigatii hematologice la fiecare 6 luni
PREZENTARE CAZ VET CARE CLINIC
Pacientul este adus la centrul medical
VET CARE CLINIC pe data de 10.03.2014 ora 16. Cazul este preluat de catre dr. Nicoleta Simion iar in urma examinarii clinice s-au constatat urmatoarele: mucoase usor congestionate, timp de reumplere capilara < 2 sec, ganglioni externi usor inflamati, nu se deceleaza zgomote respiratorii de ordin patologic, palpatoriu se observa sensibilitate dureroasa moderata, T= 39, la tuseul rectal se constata fecale de consistenta moale fara modificari de culoare. Motivul prezentarii la medic a fost starea profunda de apatie a animalului si varsaturile frecvente care au inceput inca de dimineata. In ziua precedenta cainele a mancat orez cu carnati de porc, este vaccinat si deparazitat intern la zi, G=36 kg.
Diagnosticul diferential vizeaza: gastro-enterita pe fond toxic / pe fond de intoleranta alimentara; posibila ingestie de corp strain; patologie hepatica / pancreatica. Se recomanda in urma examinarii pacientului prelevarea probelor hematologice, ecografie abdominala si tratament simptomatic pana la primirea rezultatelor investigatiilor. In urma ecografiei nu s-au observat modificari patologice. Rezultatul testelor hematologice au relevat cresterea semnificativa a amilazei (5767 UI/L), a lipazei (1812,9 UI/L), leucocitoza cu neutrofilie, usoara hemoconcentratie, la momentul examinarii nu s-au observat paraziti in frotiul sangvin.
Planul terapeutic a urmarit: suport nutritional si reechilibrare hidroelectrolitica, dieta neagra pentru repaus pancreatic, reducerea disconfortului abdominal. S-au administrat de asemenea antivomitive, antispastice si antibioterapie (amoxicilina / acid clavulanic). Dupa 48 h pacientul raspunde pozitiv la tratamentule efectuate, devine prezent cu semne clinice ameliorate. Treptat s-a reintrodus initial apa (cu supravegherea atenta in eventualitatea aparitiei varsaturilor) iar ulterior dieta gastro intestinal low fat.
Multumesc proprietarului pentru respectarea cu strictete a recomandarilor medicale si pentru acordul postarii cazului.