Intoxicatia cu rodenticide-warfarina este una dintre cele mai frecvente intoxicatii intalnita in clinica la caine.Utilizate sub diferite forme(momeli,batoane etc.)acestea sunt folosite impotriva rozatoarelor la care in urma ingerarii produc hemoragii interne.
In urma ingerarii toxicului semnele clinice vor aparea la caine intr-o perioada variabila de timp, uneori chiar si o saptamana. Anticoagulantele cumarinice impiedica sinteza factorilor coagularii, produc hemoragii interne grave ce pot pune viata pacientului in pericol. Instituirea prompta a tratamentului de urgenta precum si administrarea antidotului reprezinta elementele cheie ce pot salva viata prietenului dumneavastra.
Tabloul clinic este dominat de prezenta hemoragiilor:
• Hemoragii nazale
• Hemoragii digestive(voma/scaune hemoragice)
• Hematurie(prezenta sangelui in urina)
• Microhemoragii la nivelul mucoaselor.
Pacientul poate prezenta abatere,inapetenta,depresa respiratorie, mucoase palide, semne clinice care privite in ansamblu trebuie sa ne duca cu gandul la o posibila intoxicatie.
In cazul in care a-ti vazut animalul mancand otrava trebuie sa luati de urgenta legatura cu medicul veterinar. Acesta va poate recomanda inducerea vomei, asa ca este bine sa fiti intotdeauna pregatiti (peroxid de hidrogen 3%,sirop ipeca). Pentru absorbtia toxicului se recomanda administrarea carbunelui medicinal. Daca au trecut mai mult de 1-2 ore de la ingestia toxicului, administrarea vomitivelor este inutila intrucat acesta a fost deja absorbit.
Tratamentul consta in :
• Administrarea antidotului(vitamina k).
• Sustinere intravenoasa.
• Transfuzii de sange (recomandata de catre medic in baza examenului hematologic).
CAZ VET CARE CLINIC
NUME: MARLEY
SPECIA: CANIDE
RASA: SHAR PEI
VARSTA: 1AN
SEX: M
Pacientul este prezentat la centrul medical veterinar VET CARE CLINIC, pe data de 01.02.2013 in jurul orei 15 prezentand stare iminenta de soc,depresa respiratorie, incontinenta fecala,mucoase palide,normotermie. Cainele a prezentat modificari ale starii generale inca din seara zilei de 31.01.2013 manifestate prin edem peripalpebral si zone eritematoase nepruriginoase la nivel abdominal. Din motive personale proprietarul nu s-a putut prezenta in momentul aparitiei primelor modificari.La palpatia abdomenului se constata puternica aparare abdominala iar in urma ascultatiei nu se deceleaza zgomote respiratorii anormale. Medicul recomanda examen hematologic complet si instituirea tratamentului de urgenta. Se recomanda de asemenea efectuarea unui test rapid pentru verificarea timpului de coagulare (se constata lipsa coagularii sangvine). Starea clinica a pacientului se deterioreaza de la o clipa la alta in ciuda eforturilor de stabilizare ale personalului calificat. Pacientul a fost diagnosticat pe baza semnelor clinice si a testului rapid ca fiind intoxicat cu rodenticide/warfarina;se administreaza vitamina k in dozaj corespunzator greutatii cainelui si se continua sustinerea intravenoasa. Intrucat depresa respiratorie este din ce in ce mai accentuata iar pacientul se indreapta spre o stare comatoasa se instituie oxigenoterapia. In jurul orei 20 primim si rezultatele examenului hematologic; insuficienta hepatica asociata unei trombocitopenii. Pacientul a ramas sub supraveghere medicala permanenta de la ora 15 pana la ora 21, facandu-se eforturi pentru savarea vietii acestuia. In jurul orei 21 se constata ameliorarea statusului clinic, pacientul inca slabit se ridica si se deplaseaza, respiratia este normala; a baut apa si este prezent;reactioneaza cand este chemat de proprietari. Este externat la ora 21.30 si se recomanda administrarea fitomenadionei pe tot parcursul noptii. Pe data de 02.02.2013 apar primele hemoragii digestive. Scaunele au continuat sa fie hemoragice cateva zile insa treptat cantitatea de sange prezenta in fecale a scazut. Evolutia pacientului este favorabila iar tratamentul este continuat inca 7 zile. Marley ne-a impresionat profund prin rabdarea de care a dat dovada pe tot parcursul tratamentului si dorim sa le multumim proprietarilor pe aceasta cale pentru respectarea cu strictete a tuturor recomandarilor medicale.
Va stam la dispozitie la adresa cabinetului nostrul din calea Serban Voda nr. 286, Bl. 3A, Sc. B, Ap. 36, Sector 4, Bucuresti, langa metrou Eroii Revolutiei, intersectia cu bulevardul Pieptanari.
Pentru intrebari si urgente veterinare ne puteti suna si la tel. 0762.637.206, 0740.965.250 sau tel fix 021.337.23.80