Anxietatea si tulburarile obsesiv compulsive la caine

Poate parea curios dar si cainii sufera de anxietate care se manifesta in timp prin comportamente repetitive, obsesive cum ar fi: invartitul in jurul cozii, muscatul cozii, automutilarea, apetitul pentru substante necomestibile (Sindromul de Pica), linsul excesiv al diferitelor regiuni corporale, latratul permanent etc. Nu exista o predispozitie de varsta sau sex insa s-a constatat o frecventa crescuta in randul cainilor din rasele:
  • Ciobanesc German (invartitul in jurul cozii si chiar automutilarea acesteia in timp)
  • Labrador/Golden Retriever (linsul excesiv la nivelul membrelor dezvoltand in timp o adevarata dermatita de lins).
Cauzele anxietatii si potentialii factori declansatori ai acestor tulburari repetitive la caini sunt:
  • spatiul insuficient
  • lipsa exercitiului fizic sau al socializarii
  • agresiuni repetate din partea celorlalti caini ai familiei
  • caini tinuti in padocuri sau legati pe perioade lungi de timp.
Obsesia cozii si obiceiul de a se invarti dupa coada se incadreaza in lipsa unor afectiuni medicale decelabile in categoria tulburarilor obsesiv compulsive. Chiar daca acest comportament al cainelui poate fi in prima faza amuzant in timp cu siguranta efectele negative nu vor intarzia sa apara. In lipsa terapiei acest comportament poate degenera spre automutilarea cozii. Daca va confruntati cu o astfel de situatie este necesara vizita la medicul veterinar. In urma examenului clinic acesta va lua in calcul orice posibila cauza medicala:
  • afectiuni dermatologice
  • paraziti interni/externi
  • plagi,rani suprainfectate,abcese etc.
  • durere regionala.
In lipsa depistarii unor cauze medicale tratarea eficienta a tulburarilor de comportament la caini presupune identificarea si inlaturarea cauzelor precum si instituirea de catre medic a unui tratament medicamentos. Se recomanda astfel:
  • plimbari zilnice si pe trasee diferite pentru a stimula animalul
  • socializarea cu alte animale
  • dresajul cainelui reprezinta o modalitate de abordare
  • stimularea fizica/psihica a cainelui
PREZENTARE CAZ VET CARE CLINIC SPECIA: CANIDE RASA:CIOBANESC CAUCAZIAN VARSTA: 7 ANI SEX:MASCUL

    In luna septembrie 2013, proprietarul ne-a relatat faptul ca Max a dobandit de aproximativ 1 an obiceiul de a se invarti in mod constant in jurul cozii, reusind de multe ori sa se raneasca. Mentionam ca proprietarul s-a prezentat la centrul nostru pentru o alta problema medicala, respectiv a pisicii. In acest context s-a adus in discutie si problema lui Max moment in care s-a recomandat de catre medicul veterinar curant consultul animalului. Proprietarul nu a dorit din motive personale examinarea lui Max si a solicitat recomandarea unui tratament local in vederea cicatrizarii plagii (s-a specificat cu aceasta ocazie rezolvarea temporara a problemei).

    In paralel s-a recomandat mentinerea unui guler de protectie iar in decurs de 2 spt plaga s-a vindecat complet. Mentionam de asemenea ca in ciuda unor stapani extrem de iubitori si atenti, Max beneficiaza de un spatiu redus taliei sale si de un timp redus de plimbari din cauza programului incarcat al proprietarilor. Pe data de 20.11.2013, in jurul orei 11.30 s-a solicitat de urgenta asistenta medical veterinara la domiciliu. In urma automutilarii, pacientul a sectionat vase de sange determinand aparitia unei hemoragii importante la nivelul cozii.

    La momentul prezentarii, curtea era plina de sange si s-au recomandat examene hematologice, cateterizare venoasa si hemostaza regiunii prin aplicarea unui garou. Proprietarul nu a dorit efectuarea probelor hematologice. S-a procedat la perfuzarea animalului, reechilibrarea hidroelectrolitica si stabilizarea acestuia. S-au ligaturat vasele de sange si s-a procedat la bandajarea regiunii. S-a recomandat CODOTOMIA.

    Pacientul a urmat in prima zi postoperator tratament perfuzabil si antibioterapie. Incepand cu a 2 a zi postoperator starea animalului s-a imbunatatit, prezenta apetit, se deplasa normal si era activ. S-a recomandat antibioterapie P.O. (Cefalexina 500 mg) si examinarea animalului pe data de 29.11.2013. S-a examinat plaga operatorie, s-au schimbat bandajele. Pacientul se recupereaza foarte bine, nu are acces la plaga, prezinta stare generala foarte buna iar la ultima examinare mai, mai sa ne manance. Se va reevalua clinic in 3 zile de la ultima examinare.

Va stam la dispozitie la adresa cabinetului nostrul din calea Serban Voda nr. 286, Bl. 3A, Sc. B, Ap. 36, Sector 4, Bucuresti, langa metrou Eroii Revolutiei, intersectia cu bulevardul Pieptanari. Pentru intrebari si urgente veterinare ne puteti suna si la tel. 0762.637.206, 0740.965.250 sau tel fix 021.337.23.80

Comments are closed.