Giardioza este o infectie zoonotica produsa de specii ale genului GIARDIA si care reprezinta la om cea mai frecventa parazitoza intestinala.
La nivelul intestinului subtire Giardia spp. se prezinta sub doua forme: trofozoit(localizare endogena/intestin) si chist(in mediu). Boala evolueaza cu predilectie la copii si se manifesta prin sindrom diareic si slabire. Infectia se realizeaza prin ingestia chistilor viabili iar transmiterea de la o gazda la alta se face prin contaminare fecal-orala.
La caine si pisica(Giardia canis si Giardia cati) trofozoitii colonizeaza jejunul si ileonul determinand in acest mod diminuarea suprafetei de absorbtie si spolierea gazdei de substante nutritive.
Animalele tinere sunt predispuse imbolnavirilor si pot dezvolta boala clinica pe cand gazdele adulte evolueaza de regula asimptomatic.
Simptomatologia infectiei cu Giardia sunt reprezentate de:
- sindrom diareic (fecale cu fragmente de mucoasa, uneori sangvinolente; la pisici fecalele sunt moi,de culoare albicioasa si urat mirositoare)
- inapetenta
- slabire progresiva
Aparitia semnelor clinice variaza in marea majoritate a cazurilor in functie de statusul imun al gazdei. Diagnosticul giardiozei se bazeaza pe evidentierea trofozoitilor/chisturilor in fecale si se confirma prin examen de laborator. In cazul unei suspiciuni de giardia si a unui test coproparazitologic negativ medicul veterinar va poate recomanda si alte examinari datorita discontinuitatii eliminarii chisturilor.
Medicatia specifica va fi recomandata de catre medicul veterinar. Acesta ii poate prescrie pacientului o schema de tratament bazata pe unul sau mai multe medicamente cu eficienta crescuta ( Metronidazol/Fenbendazol/ Furazolidon). Se va asocia tratamentului un regim alimentar bogat in fibre si atunci cand starea clinica a pacientului o impune si tratament de sustinere.
Exista putine dovezi care sa ateste transmiterea giardiei de la animale la om. Infectia la oameni se produce de regula prin contact direct sau prin intermediul surselor de apa contaminate. S-a constatat ca apa clorinata nu afecteaza viabilitatea chisturilor, rezistenta acestora in mediul umed fiind de 3 luni.
Mijloacele profilactice impun actiuni de dezinfectare a mediului ambiant,inlaturarea fecalelor din curte/litiere, imbaierea animalelor prin care se vor indeparta urme de fecale de pe blana acestora.
Deparazitarile interne riguroase si testarile coproparazitologice( minim odata pe an) sunt esentiale pentru sanatatea animalului dvs shiar si in absenta semnelor de boala.Chiar daca animalul traieste in principal sau in exclusivitate in apartament nu omiteti deparazitarile interne intrucat chiar dvs puteti aduce in locuinta pe talpile incaltamintei diferite forme parazitare.
Va stam la dispozitie la adresa cabinetului nostrul din calea Serban Voda nr. 286, Bl. 3A, Sc. B, Ap. 36, Sector 4, Bucuresti, langa metrou Eroii Revolutiei, intersectia cu bulevardul Pieptanari.
Pentru intrebari si urgente veterinare ne puteti suna si la tel. 0762.637.206, 0740.965.250 sau tel fix 021.337.23.80